1 Eylül Ups Küresel Dayanışma Günü

9/01/2010



1 Eylül 2010’da dünya çapındaki taşımacılık işçileri UPS Türkiye yönetimine, işten çıkardığı sendikalı işçilerin yalnız olmadığı mesajını verdi. Küresel eylem çağrısı, Uluslar arası Taşımacılık işçileri Federasyonu(ITF) tarafından yapıldı. ITF, 154 ülkedeki üye sendikalarını uluslar arası lojistik ve kargo firması UPS’nin, Türkiye’deki işyerlerinde Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası’nın(TÜMTİS) örgütlenme mücadelesine karşı geliştirdiği düşmanca tutumu kınamaya devam etti.




1 Eylül günü dünya işçileri, UPS ve UPS’nin taşeron firmalarından atılan 157 işçinin işe geri alınması, TÜMTİS’in sendika faaliyetlerini sürdürmesi için sokağa çıktı. Arjantin, Filipinler, Tayland, Kore, Ürdün, ABD, Singapur, Japonya, İngiltere, Hindistan, Norveç, Hong Kong ve Avusturalya’nın aralarında olduğu pek çok ülke zengin eylemliliklere sahne oldu. Türkiye’de ise TÜMTİS sekiz ayrı ilde basın açıklaması düzenledi.


İzmir’de UPS işçisiyle dayanışma eylemi bugün saat 12:00’de 2. Karayolları Bölgesi Müdürlüğü Önünde gerçekleşti. Coşkuyla başlayan eylem UPS işçilerinin “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma”, “İşçiye Uzanan Elleri Kıracağız”, “Sendika Girecek Kölelik Bitecek” sloganlarıyla devam etti. İşçileri eşleri ve çocukları en önde yer alarak işçilerin en büyük destekçileri olduklarını gösterdiler.




İşten atılan UPS işçileri eyleme, UPS formalarıyla katıldılar. İşçi eşleri ve çocukları da “Eşimin onurlu mücadelesinde yanındayım”, “Babam sendikalı oldu copu kafasına yedi”, “Babam işe geri alınsın”, “Eşim anayasal hakkını kullandı, işten kovuldu” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde “UPS İşçisi Yalnız Değildir - Türk-İş Sendikaları” ve “UPS’de İşçi Kıyımına Sendika Düşmanlığına Son – TÜMTİS İzmir Şube Müdürlüğü” pankartları açıldı.



Eyleme Türk-İş’e bağlı sendikalar(Tez koop-İş, Deri-İş, Tes-İş, Yol-,İş, Tek gıda-İş, Harb-İş, Çimse-İş, Aliağa Petrol-İş Şubesi, TEKSİF, Hava-İş ve Maden-İş), DİSK’e ve KESK’e bağlı sendikalar, Anarşist Perspektif, Mücadele Birliği Platformu, Alınteri, BDSP, İHD, ESP ve kimi demokratik kitle örgütleri de destek verdi.