Eğitim Öğütür YÖK Sömürür

11/05/2010


Kapitalist sistemin köle fabrikalarının planlayıcısı YÖK’ün kuruluş yıldönümünde, bizler en büyük fabrikalardan birinde, Ege Üniversitesi’ndeydik. Sistemin yalanlarıyla kandırılmış öğrenciler hayatlarını bu fabrikalarda tüketirlerken, onlara söyleyecek lafımız vardı; eğitim kitle imha silahıdır!

5 Kasım günü Ege Üniversitesi’nde açtığımız stantla ve dağıttığımız diploma bildirilerle, bu sistemin bir parçası olmayacağımızı, “özgür diye yutturulan üniversiteyi” aslında nasıl da tanıdığımızı bir kez daha haykırdık.

5 Kasım günü dağıttığımız bildiri;

Küçük yaşlardan itibaren bireyi okula kapatan, yönlendiren, telkinlere ve vaazlara maruz bırakan devlet, varlığını, eğitim sistemiyle şekillendirdiği prototip vatandaşlarına borçludur. Devletin eğitim kurumlarında şekillenen bu bireyler, eğitimlerini tamamladıktan sonra kapitalist sisteme amade birer köledir. Düşünme, sorgulama ve bunları yaratıcı biçimde ifade edebilme yetilerini devletin sistemli ideolojik baskısı altında unutan bireyler, eğitim süreci boyunca sadece hayallerinden değil, kendileri olmaktan da vazgeçerler.

Yontulmuş kişilikler üreten, monoton, sıkıcı, tatmin etmeyen süreçleri içselleştirten, farklılıkları faşist zihniyetiyle aynılaştıran, bireyi tamamen uzmanların ve kurumların denetimine ve otoritesine teslim eden devlet eğitiminin somutlaştığı kurumdur YÖK. Akademik, kurumsal ve idari yönden yapılanmış iktidardır. Bireyin öğrenimini planlama, düzenleme, yönetme, denetleme yetkisini elinde bulunduran devletin militarist zihniyetinin ürünüdür YÖK.

Kameralarıyla, kampus içi karakollarıyla denetime tabi tuttuğu bireyleri, piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda harcayacak devlete ve onun kurumlarına karşı direnişi örgütle, Özgür Eylem Alanlarımız Toplumsal Yaşamın Çoğunu Oluşturana Dek…