Çürük Değil, Vicdani Ret

11/28/2010

Vicdani Retçi İnan Süverle Dayanışma İnisiyatifi ve Anarşist Perspektif dün (27 Kasım) kıbrıs şehitleri caddesinde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ve pandomim gösteriminde, Vicdani retçi İnan Süver’e verilen çürük raporunun militarist yapı ve zihniyetin çürüklüğünün göstergesi olduğunu dile getirdi.

Militarist yapı ve zihniyeti eleştirel bir yaklaşımla ele alan pandomim gösterisi oldukça ilgi toplarken, okunan basın açıklamasıyla İnan Suver’i yargılayan ve çürük raporu verenlere karşı bir kez daha barışın sesi yükseltildi.

Basın metni:

Basına ve Kamuoyuna;

24 ağustostan beri İzmir’de tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Suver, 22 Kasım’da Buca Kapalı Cezaevi’nden Hatay Askeri Hastane’sine sevk edilmişti. Dün çıkarıldığı heyet tarafından arkadaşımız İnan’a “çürük” raporu verildi.

Eline silah almayı reddettiği için yaklaşık 5 aydır tutuklu bulunan arkadaşımız İnan Suver’e verilen bu “çürük” raporu, militarist zihniyetin İnan’dan ve İnan gibi vicdanının sesini dinleyenlerden kurtulma çabasıdır. Mehmet Bal, Halil Savda ve Enver Aydemir’den sonra “çürük” raporu verilen 4. vicdani retçi olan ve rapor almak istemediğini sürekli beyan eden İnan’a yönelik böyle bir karar, bu militarist zihniyetin kendi çürüklüğünün belgesidir. Kendisine de “anti sosyal kişilik bozukluğu” teşhisi ile çürük raporu verilen vicdani retçi Halil Savda bu durumu yorumlayarak şöyle demişti:
“Bu çürük raporları militarizmin, vicdanın hayat eksenindeki şiddetsizlik ve özgürlük çabası karşısındaki aczi ile ifade edilebilir. Militarizmin çarklarındaki kum misali çarkların dişlilerini bozan vicdani duruşumuz kuşkusuz ki toplumda çürük olarak da bilinen raporlarla yok sayılamaz. Çürük olan militarist kurum, yapı ve zihniyettir. Çürüklerin, çürüklüklerini çürük raporları ile gizleme çabası beyhudedir. Şiddete tapanların çürüklükleri aşikâr.”

Militarist yapı ve kurumların İnan’ı hapsettiği süre boyunca, İnan hem psikolojik hem de fiziksel işkenceye maruz kalmıştır. Bütün bunlara maruz kalan bir birey için yıpranmışlık doğaldır. Asıl çürüklük belirttiğimiz gibi hem işkence yapıp hem de bunun sonuçlarından tıbbi raporlar hazırlayan kurum ve yapılardır.

Efendiler bilmelidir ki; anti militarist mücadele onların tutarsız eylemleri ve küçük düşürücü belgeleri ile değil, İNANcı tam, vicdanı hür bireylerin kararlılığıyla şekillenir.

Vicdani Retçi İnan Suver’le Dayanışma İnisiyatifi

Anarşist Perspektif